El portaveu en temes d’economia de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha denunciat avui al Parlament que les transaccions entre Junts Pel Sí i la CUP per donar cobertura als fons estructurals detallen que “tot l’acord” entre els dos grups “està condicionat a un finançament en forma de deute públic que es produiria en base a la normativa estatal”. “És a dir, tot l’acord de Junts Pel Sí i la CUP depèn de l’autorització del senyor Montoro”, ha dit Coscubiela, explicant que segons la transacció “l’acord està condicionat al compliment de la llei d’estabilitat pressupostària”. “És esperpèntic, sobre tot quan es compara amb alguns discursos”, ha subratllat el diputat.

El portaveu de la confluència ha qualificat la jornada d’ahir al Parlament com “extraordinàriament esperpèntica”, recordant que 10 dies després d’anunciar un acord per aprovar els pressupostos, el Govern de Junts pel Sí “ha perdut estrepitosament més de 1.000 esmenes”. Coscubiela ha explicat que un mínim de 395 esmenes de Catalunya Sí Que es Pot han estat aprovades, entre elles “l’aprovació d’un pla de xoc per la dependència, el pagament del deute pendent amb els ajuntaments, una partida oberta per a beques menjador, augmentar el finançament de les escoles bressol municipals, la convocatòria de la llei de barris pel 2017 i el finançament pel tram central de la L9 del metro i algunes estacions de la línia 10”. “Tot allò que ahir es va aprovar formarà part dels pressupostos, i nosaltres exigirem el seu compliment estricte”, ha insistit.

Per finançar algunes d’aquestes mesures aprovades, Coscubiela ha redoblat l’aposta per fer que el Govern encari “la reforma fiscal progressiva que hem proposat, reformant el tram autonòmic de l’IRPF i els impostos de successions i donacions i de patrimoni”. Una reforma, segons Coscubiela, “per atendre les necessitats dels que més necessiten, i ara també per atendre els acords que s’han inclòs al pressupost”. En aquest sentit el diputat ha demanat a la CUP que passi de l’abstenció al “vot favorable” a la seva proposta de reforma fiscal.