El passat dijous, Podem es va reunir, conjuntament amb altres entitats locals, amb IUSF per fer propostes pel pressupost d’aquest any.

Dijous dia 9 de març, l’ajuntament va convocar a les entitats del municipi a unes reunions per fer propostes per elaborar el pressupost municipal d’aquest any 2017. Podem va assistir a la reunió com “El Cercle de Sant Fost” atès que l’equip de govern no va trucar a la formació morada per reunir-se amb ells com a partit polític. Així,  Podem va fer una sèrie d’aportacions desenvolupades per l’assemblea del Cercle i arrel a un conjunt de propostes i queixes que ens han fet arribar veïnes i veïns del poble.

Abans de la intervenció de les entitats, l’alcaldessa Montserrat Sanmartí i el regidor Juan Fernandez, varen exposar la situació econòmica del poble i els resultats del “procés de participació” que han dut a terme per la elaboració del pressupost.

El procés de participació que ha dut a terme l’equip de govern limitava molt la participació de la ciutadania, ja que només era una enquesta en la que els ciutadans i les ciutadanes, escollien per ordre de preferència, a quina partida pressupostaria destinar més diners. A més, tampoc es va promocionar com calia. De fet, sols es va promocionar a l’Alba de desembre, quan ni tan sols s’havia posat en marxa l’enquesta ni s’havia compartit l’enllaç per participar.

L’altre tema que va parlar l’equip de Independents, va ser la situació econòmica del poble. La senyora Sanmartí, va demanar reiteradament un conjunt de dades de les que es sentia orgullosa com per exemple el percentatge de deute públic.

El cas es que aquestes dades que ha tret l’Ajuntament, no són com per estar orgullosos. Un equip de govern que ha portat al poble a un endeutament d’un 115%, significa que ha fet una gestió nefasta dels recursos públics. I a més, aquesta baixada tant important de l’endeutament públic, s’ha fet a costa d’abandonar el poble i els serveis públics, per poder pagar el deute.

Finalment, l’alcaldessa es va excusar de presentar els pressupostos tant tard per que depenen de la Generalitat i el govern central i fins que ells no aprovessin els pressupostos autonòmics i nacionals respectivament, no podien presentar els del municipi. Tot això és fals i de fet, hi han ciutats i pobles com Mataró, que varen aprovar els pressupostos d’aquest any al desembre de 2016. Tanmateix, es va demanar a les entitats presents que fessin una “carta als reis” amb tot allò que creguin important per incloure al pressupost.

A la reunió hi varen assistir altres entitats com l’AMPA de l’IES Alba del Vallès i l’associació en defensa i llibertat animal, ADYLA. Ambdues associacions van fer aportacions dels seus àmbits com per exemple la renovació de l’equip i material de l’Institut o la sol·licitud d’un terreny per crear un refugi d’animals al municipi. Després de les seves intervencions, Podem va presentar el conjunt de mesures a tenir en compte per incloure en els pressupostos d’aquest any. Les propostes les podeu llegir en el article següent.

La sorpresa va ser quan la senyora Montserrat Sanmartí i el senyor Juan Fernandez varen contestar escridassant, que responien a les sol·licituds de Podem per respecte a la resta d’entitats presents, ja que els han denunciat davant la fiscalia. Les respostes van ser molt negatives i amb una total falta de respecte i professionalitat cap a la formació morada per part de l’alcaldessa, el regidor Juan Fernandez i Marc Muñarch.

En tot cas, Podem va insistir que la seva intenció allà no era de parlar de denuncies ni amb aquest to amenaçant i conflictiu, si no de treballar plegats, aportant propostes per afegir al pressupost com qualsevol altre entitat. Fet que l’equip de IUSF no va entendre i va portar un conflicte aliè als pressupostos, davant les entitats presents, posant-les en una situació molt incomoda.